Блог, Тайни и Загадки

Ликантропия – легенди, факти и историята зад мита

   Пълнолуние – леден вятър развява клоните на дърветата, мощен вой раздира тишината; всеки, който прочете този ред ще разпознае класическа сцена от филм на ужасите, но от къде идват легендите за едно от най-ужасяващите митологични същества, каквото е върколакът? В тази статия ще ви разкажа за това, като вярвам, че ще научите много интересни факти за ликантропията, които не сте чували до момента.

   Върколакът е легендарно същество, което представлява хибрид между човек и вълк. Според най-разпространените вярвания, проклятието се активира при пълнолуние и той може да бъде убит със сребро, като тези два факта са популяризирани предимно от киното и поп културата.
Невъзможно е да се проследи от къде започват митовете свързани с ликантропията, но те присъстват във всяка една митология. В различните култури тези демони се наричат с различни имена, но коренът винаги е един и същ – човек, който се превръща в жаден за човешка кръв вълк.
   Мъдрите хора казват, че митологията е лъжа в която се крие истината и в тази статия ще тръгнем по следите на върколака за да разберем, дали е възможно човек да се превъплати във формата на вълк, кои са най-популярните прояви на ликантропия и има ли прояви на върколаци в нашето съвремие.

Популярни легенди за Човекът вълк

   Ликантроп(lycanthropos) е научния термин за върколак. Коренът е гръцки и в буквален превод означава Вълк(λύκος) Човек(άνθρωπος). Легендата зад това име идва от митът за цар Ликаон. Той е бил непобедим войн и това му помогнало да създаде свое царство, което нарекъл Ликаония(в днешно време местност до Кападокия). Той бил колкото могъщ толкова и жесток владетел и вярвал, че дори боговете не могат да му се опълчат. Царят имал десетки синове и дъщери, сред които е и нимфата Калисто. Неуважението му не се понравило на боговете и те решили да подложат на изпитание Ликаон; начело с Зевс те се превъплатили в търговци и посетили дворецът на Ликаон. Царят очаквал рано или късно да бъде подложен на изпитание от тях и лесно разпознал господарите на Олимп в своите гости и решил той също да ги подложи на възпитание – за целта вместо да заколи агнец в тяхна чест, той убил и сготвил собствения си син Никтимус, след което го сервирал на гостите, като очаквал те да не разпознаят вкуса на човешкото месо. Но сгрешил и този акт на неуваженил разгневил боговете. В изблик на ярост Зевс проклел Ликаон всяка нощ да се превръща в жаден за човешка плът звяр и никога да не намери покой и неговия глад никога да не бъде задоволен. От този момент насетне всяка нощ цар Ликаон започвал да се трансформира в гротестка между човек и вълк. Според мита и до ден днешен той обикаля в горите около мястото където е било неговото славно кралство.

„Прогонването на крал Ликаон“ изображение от Hendrick Goltzius

   Интересен факт е, че терминът Ликантроп се е превърнал в описателно и за психическо заболяване свързано с превръщането във вълк. Зигмунд Фройд го използва за да диагностицира свой пациент в началото на миналия век, като по-късно той нарича пациента с кодовоте име Човекът вълк, защото заради неговото високо положение се е налагало да остане анонимен. По-късно се разбира, че този пациент е бил влиятелния руски аристократ Сергей Панкеев. Той и съпругата му посещават популярния психоаналитик, защото благородникът имал натрапчиви сънища в които е гонен от вълци или ги вижда качени по клоните на дърво или обесени на такова, а по време на пълнолуние той изпитвал силно раздразнение и ярост към всичко и всички. Фройд успява да помогне на Панкеев благодарение на хипноза, като е установил, че неговото състояние е породено от подтиснат гняв.
   Това, че върколаците могат да се преобразят физически във вълк е мит, но психологическото състояние на ликантропия е напълно реално и в днешни дни се среща по-често от когато и да било. Ликантропията се проявява в необичайна и опасна агресия, един от симптомите е загуба на говорна функция в съответния момент, а в повечето случаи пациентът се движи и държи като вълк. Наблюдения над пълна физическа трансформация е докладвана най-често в Европа, но ликантропията е най-разпространена в САЩ, където всяко пълнолуние арестите и спешните отделения се пълнят с мними „върколаци“. Съвременните психолози следват логиката от Човекът Вълк на Фройд и обясняват поведението на тези хора с факта, че Съединените щати са място където хората са подтискани по една или друга причина и таят агресията дълбоко в себе си, докато дойде един момент в който тя ескалира физически – към това можем да добавим факта, че голяма част от населението злоупотребява с медикаменти под формата на успокоителни или антидепресанти, което очевидно активира „демонът“ в тях.
   Нека задълбаем по-дълбоко. Всеки от нас е чел приказката „Червената шапчица“ от Братя Грим. Всеки знае тази симпатична история за малко момиченце, което отива да занесе храна на баба си, но е последвана от голям лош говорещ вълк, като благодарение на ловецът, бабата и червената шапчица са спасени и накрая историята има щастлив край. С риск да убия всичко детско в този, който чете статията ще издам, че в оригинал приказката има различен край и той е щастлив само за вълка. Якоб и Вилхелм Грим известни, като Братя Грим са фолклористи и в продължение на години събират и документират легендите от всички краища на Германия. През 1812 година публикуват първото издание на сборника „Приказките на Братя Грим“, като вътре намира място и легендата за „Червената качулка“(Rotkäppchen). Самата легенда разказва, че момичето носи вечеря на баба си, но когато минава през гората среща върколак от който все пак успява да избяга. В последствие на пътя и се изпречва и ловец с който заедно тръгват към къщата на баба. За съжаление момичето вече е издало на вълка къде отива и той изпреварва двамата и първи стига до къщата на старицата. В последствие след горе-долу познатия диалог момичето се подлъгва от преправения глас на вълка и влиза в стаята на баба си, където също е изядено -ловецът все пак убива върколака, пълни тялото му с камъни за да не се съживи и го хвърля в кладенеца. Това е публикувания вариант на легендата, но има един по-стар, в който вълка ухапва червената шапчица и тя също се преобразява, след което двамата изяждат бабата – в нея ловец не се появява. Нито една от приказките на Братя Грим няма щастлив край, защото тогавашните времена са били тежки и целта на тези легенди е да предупреждават хората и да учат децата да не се доверяват лесно.
   Тук на балканите имаме много легенди свързани с върколаци. За съжаление що се отнася до българския фолклор, той не е любима тема на родните медии и е трудно да научим нещо по темата. Аз обичам да пътувам в родопския край, защото за мен това е вълшебно място. Близо до село Лещен, възрастна жена ми разказа местна легенда; имало беден момък, който бил влюбен в девойка от селото, но тя била дъщеря на заможен болярин и той я е обещал за булка на богат наследник. Но болярина разбрал за любовта между сиромаха и дъщеря си, и споделил за това на човекът, който искал за бъдещ зет – когато чул за това, той взел свои другари и пребили до смърт бедното момче. Вечерта, докато събирала билки местната знахарка попаднала на полумъртвото тяло на момчето, преместила го в близка пещера и приготвила смес в която имало билката „Вълче биле“. С изминаващите дни момчето започнало да се съвзема малко по-малко. Една вечер в прикрието на нощта момчето слязло в селото, където дочуло, че неговата любима вече е сгодена за човек, който му причини цялата болка. Следващата нощ по време на пълнолунието той усетил как яростта в гърдите му взима надмощие и започнал да се превръща във вълк. Той се върнал в селото и разкъсало всички, които му попаднали пред очите, включително болярина, любимата си и годеникът и. Когато на зазоряване осъзнал какво е направил, той побягнал и се скрил обратно в пещерата. Казват, че дори сега, ако застанеш на входа и, ще чуеш воят му.

Боян Мага – картина от цикъла „Богомили“ на Лили Димкова, дъщеря на големия лечител Петър Димков  Източник: www.bgdnes.bg

   Един от най-големите окултисти на древността е живял в България и това Боян Мага(Баян Магестника). Княз Боян е син на Симеон Велики. За тези, които не са напълно запознати с българската история ще обобщя – Цар Симеон I Велики е управлявал първата българска държава, по време на неговото царуване България е достигнала най-великите си военни подвизи и нашите граници са били Бяло, Адриетическо и Черно море. Неговото царуване е наречено още Златния век, защото неговото царуване е донесло успехи не само на бойното поле, но и на културния живот. Симеон Велики е бил изключително изключително мъдър и неговите решения са донесли победи за България, понякога и без да вади меча от ножницата си. Съветвам всеки, който не е се е запознал с историята на България от онзи период да го направи, но ние сме тук заради неговия син Баян. Тъй като той не е първороден, на трона след Симеон Велики застава Петър I, по времето на който започват чести конфликти с Византия и много от войниците на бойното поле се кълнат, че срещу тях излиза и голям кръвожаден вълк, като по-късно наричат чудовището Баян Вълка. Още от дете Боян има голям интерес към езотериката и билкарството. Той расте около лекарите в двора и с поглед забит в скриптовете, които те притежават, а когато пораства малко разбира, че люлката на окултизма е в земите около днешните Иран и Сирия и предприема пътешествие натам. Връща се години по-късно като променен човек;той притежавал не просто знания за всички билки и алхимични форми, но знаел как да превърне себе си във вълк. Това е описано не само от хора от двора на баща му, но и от много византийски източници. Според легендите Боян Мага е имал свърталища, които обитавал под формата на вълк из цялата територия на тамошна България и ако се водели сражения след залез, той се появявал под формата на огромен двукрак вълк. Между другото това е едно от малкото свидетелства, които опистват ликантропия, която позволява на преобразения да запази разсъдъка си, докато приема формата на върколак. според легендите Баян можел да се преобразява и в други животни.
   Интересен факт:поковник Петър Димков бе един от най-способните билкари на България, той е лекувал всичко от което съвременния човек може да се разболее, включително рак. Димков твърди, че е преоткрил рецептите на Боян Мага и ги е доразработил за нуждите на съвременния човек.
   А всеки който иска да научи повече за Баян Магестника може да го направи, като прочете книгата на Васил Пундев.
Ние продължаваме преследването на върколаци, но оставаме в България. Около град Нова Загора има малко селце, което се казва Стоил Войвода, там има кладенец за който още от турско време се твърди, че живее дявол. Според легендата, ако през нощта на пълнолуние минеш от там дявола ще се покаже и ще ти продума и след това ще се превърнеш във върколак. Казват, че има момци, които са се самоубили, като са скочили в кладенеца за да не се преобразят след среща с дявола.
   Връщаме се в родопите и село на име Крибул. Според легендите, там има няколко светилища и преди години едно от тях е превърнало във върколак човек, който се е опитал да го оскверни – през ’90-те години овчари от областта съобщават за огромен вълк, който разкъсва стадата им, според описанията нападал изправен на два крака.
   Прехвърляме се в благоевградското село Ключ, което ще споменавам доста в статии за НЛО и извънземни, но там също има случаи на ликантропия. Местните разказват, че около селото има поляна, на нея има странно наредени камъни и на там в началото на пролетта танцуват самодиви. Една вечер местно момче закъсняло на полето и си тръгнало след залез слънце, като решило за по-бързо да мине през поляната. Докато минавало от там било нападнато от вълк, който момчето убило, но в този момент пред него застанало най-красивото момиче, което той бил виждал – самодивата накарала момъка да одере кожата на вълка и когато направил това, тя го завела в центъра на поляната при останалите самодиви, които се наредили в кръг около него и започнали да танцуват, а тя сложила кожата на вълка върху раменете на момчето. Самодивското хоро продължило до първи петли, когато и те пуснали момчето да си тръгне, но от този ден нататък той се поболял и с всеки изминал ден ставал все по-отпаднъл и по-отпаднал. Минали девет дни в които момъка бълнувал за самодивата, а на десетия през нощта момчето скочило от леглото и бягайки към поляната се преобразило във вълк. Според легендата той останал при самодивата и пазел тяхното хоро.

Викинг косплей от популярния изпълнител Салтатио Мортис (Saltatio Mortis);
Снимка: https://www.metal-hammer.de

   Минаваме към северна Европа и викингите. Както знаете, те са едни от най-опитните и яростни войни в историята на света, като се твърди, че някои от тях имали способността да се превръщат в мечки и вълци на бойното поле – наричали се Берсеркери. Викингите са известни със своята жестокост и бойни умения, но в действителност те били изключително духовен и ръководен от традициите народ. Те са били посветени в много езотерични учения във всеки един аспект, дори изработването на оръжия. Доказателство за това са много от викингските мечове, които намираме в нашето съвремие; базовия боен меч е съдържал 0.8% въглерод в стоманата, докато единственото викингите са успявали да достигнат 0.9 – 0.11% въглерод в своите оръжия, което ги прави нечупливи срещу тези на враговете им – доколкото знам, все още никой не е разбрал как са го постигнали.
   Малко по-късно ще разберем защо в ранните векове е било, като национален спорт да си върколак в западна Европа, а сега се прехвърляме в Франция – там съществува стара легенда, която Александър Дюма – син описва в своя роман „Предводителят на вълците“. Легендата разказва за върколак, който е жертва на проклятие и за да избяга от него, трябва да намери някой, който да заеме мястото му. Тази книга е и една от първите, които са написани по темата. За тези които не са я чели, препоръчвам с две ръце, все пак Дюма е ненадминат разказвач.

Как върколакът придобива формата си.

   Митологията дава няколко отговора за това, как човек може да се превърне във върколак – както научихме от историята с цар Ликаон, това може да бъде наказание от боговете, но не бива да изключваме и психологическата причина за преобразяването. Щом ликантропията позволява човек да се държи и действа като вълк, липсващото звено е просто физическото преобразяване и отговор за него намираме в една от науките считани за първични и това е Алхимията. Един от основните клонове на алхимията се нарича Трансмутация, тя се занимава с преминаването на веществата от едно физическо състояние в друго при упределени условия – примери за това са пробразяването на Въглен в Диамант(имат една и съща кристална структора), превръщането на Пясък в Стъкло и разбира се това на Метал в Злато. В действителност алхимията, подобно на философията е наука за науките и нейните последователи се развиват в огромен спектър науки, от обработка на метали през окултни въпроси свързани с астралния свят до смесването на билки, но на всичко това ще обърнем внимание в специална статия посветена на самата наука.

„Пастирът и неговото вярно куче“ – изображение от Якоб Розалски (Jakub Rozalski)
Източник: https://www.artstation.com/artwork/0JQ4E

   Относно трансмутацията; през средновековието, около днешен Лондон огромен вълк започва да напада стадата в околността и малкото ловци, които успяват да го зърнат твърдят, че става въпрос за върколак. Тази информация стига до местния феодал, който организира хайка и те успяват да примамят и прострелят вълка, който въпреки това избягва. На следващата сутрин се разбира, че един от пастирите лежи смъртно ранен, като раната е на същото място, където са ранили звяра. За този факт разбира и алхимикът Артър Дий(Arthur Dee), който още от самото начало проявява интерес към случая щом разбира, че става въпрос за паранормално явление. Дий, който е един от най-добрите лекари в кралството закърпва раната на овчаря и го разпитва за случилото се. Пастирът му споделя, че не е разбрал какво се случва с него, но имало нощи в които сънува как разкъсва животните от стадото си, други нощи преследва кошути в гората или се опитва да се промъкне в къщите наоколо. Въпреки признанието съпругата на овчаря отрича той да е върколака, защото се кълне, че през цялата нощ не е напускал леглото си и била сигурна в това, защото бълнувал толкова много, че не я оставял да спи. Алхимикът опитал да задържи пастирът жив няколко нощи за да наблюдава неговото преобразяване, но за съжаление ранения издъхнал скоро след това. Заради този случай Артър Дий изследвал още няколко прояви на ликантропия, включително такива в Русия и установил два типа ликантропия: в първия свидетели разказват как са видели техни близки да приемат физическата форма на вълци, а в другия обвинения в престъпленията прекарва времето в леглото си, сънувайки и бълнувайки, как разкъсва своите жертви. Заключението на Дий е следното:както знаем човешкото същество е комбинация от физическо тяло и енергия, която го кара да работи – според алхимика, при дадени обстоятелства, като скрита ярост, тревога, болка или някаква заплаха, човешкия дух може да излезе от тялото и да приеме дадена защитна форма, която да трансмутира в друго физическо изображение. Защо в тези случаи това е вълк, може само да се спекулира.

Част от ранчото „Скинуокър“ в Юта (САЩ) Снимка: www.history.com   

   Нека разгледаме и други събития, които се твърди, че са довели до преобразяване; в Америка древните шамани са имали силата да превърнат човек във вълк. Това се случвало посредством ритуал в който войнът се повивал във вълча кожа, изпивал елексир даден му от шамана и чрез изпадане в транс допускал духа на вълка да се всели в него. Този ритуал се практикувал за защита на племето, но и много често върколакът се изпращал към нашествениците с цел отмъщение. Пример за съвременен шаманизъм са събитията около ранчото „Скиноулкър“(Skinwalker Ranch), щата Юта. Според поверието, то е построено върху свещена индианска земя и там често са наблюдавани анормални явления, като свидетели твърдят, че са наблюдавали огромен двукрак вълк, който носел индиански плумаж(корона с пера). History Channel имат поредица за ранчото, където се появяват предимно НЛО обекти и очевидци разказват за среща със странни същества, но не мога да потвърдя до колко това, което преписват за мястото е реално или просто шоу.
   Да се върнем отново в Европа – според поверията, които имаме на балканите и както разбрахме от историята по-горе във върколак може да те превърнат и самодивите, ако преминеш на пълнолуние през тяхната поляна. Ако желаете да чуете още легенди за самодивите, трябва да посетите Еленския балкан – това е едно от най-красивите кътчета на България. Относно нашата тема, едно от най-старите поверия гласи, че вещиците също са способни да събуждат вълка, който дреме в човека и според Джон Беаумонт (John Beaumont) това се случвало чрез специален ритуал, наречен Вещерски шабат. Беамонт е окултен изследовател, като след смърта си през 1873-та оставя след себе си няколко дневника в които описва различен тип ритуална дейност, заклинания и истории, които е преживял, но за съжаление всичко това намира място само в частни колекционери и до момента не ми е известно нещо да е станало обществено достояние. Интересен факт: основателя на великия британския музей се казва сър Ханс Слоун, като проекта за музея е стартиран с предмети, които са били лично негово притежание, сред тях е манускрипт, който подробно описва вещерски шабат, включително ритуала за преобразяване във върколак, както и всички заклинания и символика към него. И до ден днешен ръкописа е изложен в музея, а тези от вас, които са любопитни за какво точно става въпрос, може да потърсят книгата „The Rite of a Werewolf“, която е написана от виден окултист малко преди смъртта на Слоун.

Прояви на ликантропия и още нещо.

   Годината е 1764 а мястото провинция Жеводан, Франция. През първото лятно пълнолуние стадото на местен фермер е разкъсано. Няколко седмици по-късно въпреки, че не е пълнолуние намират дивеч, който е умъртвен по особенно жесток начин, като местните обвиняват вълк единак за зверствата. На следващото пълнолуние намират телата на мъж и жена, които са били нападнати, докато се прибират от полето. Цикълът започва да се върти, като убийствата на хора зачестяват все повече, а звярът започва да става все по кръвожаден и започва да навлиза в покрайнините на селото. Местните създават поредната хайка с идеята да убият чудовището, но няколко от ловците сами стават плячка и вече официално се говори, че Звярът от Жеводан е не друго, а върколак. Изминават близо две години в които демонът разкъсва над 150 от местните жители и областа изнемогва до степен, до която молят за помощ крал Луи XV. Когато разбира за какво става въпрос, той изпраща един от най-добрите си ловци, който носи името Жан Валант(Jean-François-Marie Vaillant). Ловецът се насочва към Жеводан, заедно с малка свита от помощници сред които има опитни стрелци и преследвачи. Няколко седмици по-късно в официален доклад към своя крал, Валант признава, че никога не е виждал звяр, който може да направи това, което е наблюдавал при жертвите от Жеводан. При своето пристигане, той не вярвал на версията за нападения от митичен звяр, но колкото повече време минавало, толкова повече разбирал, че си има работа с хищник, който не е преследвал из горите на палата. Въпреки всичко ловецът бил един от най-добрите в своята област и ето защо една нощ вълка попада в един от капаните и се вижда обграден от ловци – Валант описва звяра, като мощно тяло, но прегърбена човешка фигура, лицето било кошмарно и демонът се опитвал да говори, но от устата му излизали само адски звуци, но очите, те били на човек. Все пак звярът успял да си пропави път между ловците и да избяга. След това събитие Валант прекратил хайките и писал до двореца за съвет как да постъпи – от там получил отговор, че трябва да направи всичко възможно и да убие звяра, като разбира се този отговор в превод на съвременен език би означавал – деданам, оправяй се.

Това е едно от първите и най-популярни изображения на звярът от Жеводан. Текстът на него гласи: „Това е звярът, който опустошава Жеводан. Този звяр е с размерите на млад бик. Обича да напада жени и деца, пие кръвта им, разкъсва ги и отнася главите им. Който го убие ще получи награда от 2700 лири“ Източник: https://publicdomainreview.org

   Кралския ловец прекарва в Жеводан около година преди да залови звяра. Има няколко легенди за това как точно успява да убие звярът от Жеводан, но тази която обикаля двора е следната: преди пълнолунието Валант залавя няколко от заподозрените в ликантропията и ги затваря в клетки – през нощта под пълната луна един от тях започва да се преобразява във върколак и ловецът го прострелва смъртоностно със сребърен куршум. Той убива звярът от Жеводан през 1767 година. Съветът за сребърен куршум би трябвало да е даден от местен човек, може би окултист, билкар или езотерик, но от този случай идва и легендата, че върколак се убива със сребро, която съвременния хорър жанр използва толкова умело.
   Защо историята за звяра от Жеводан е толкова важна? Защото тя е исторически достоверна. Архивът за нея се пази във Франция, а самото градче е туристическа дестинация, подобно на Трансилвания в Румъния. Друго, което прави историята важна е факта, че не може да бъде скрита, защото: жертвите на звяра през трите години са около 200 човека, които не просто са умъртвени, а брутално разкъсани. Също така има много свидетели, които описват същество, което отговаря на легендите за върколаци и най-вече самия Жан Валант, който е благородник от самия дворец потвърждава версията за върколак и самия той изстрелва сребърния куршум към човек, който се преобразява пред него. През годините има създадени няколко филма за събитията от Жеводан, като разбира се не следват строго сюжета, но са вдъхновени от историята – аз мога да препоръчам лентата „Brotherhood of the Wolf“ (2001) с режисьор Кристоф Ганс и участието на знаменитите Венсан Касел и Моника Белучи, филмът заслужава внимание.
   Както споменах в началото, идва момент в който преследването на върколаци в западна Европа се превръща едва ли не в национален спорт. През XVI век не официално на власт е Светата Инквизиция, която играе ролята на държава в държавите. През целия век папите преследват вещици, демони и върколаци и едва ли не горят хора на клада, защото знаят как да направят чай с повече от една билка. Кулминацията на всичко това започва, когато на папския трон сяда Инокентий VIII. По това време Испания се тресе от вътрешни войни, чума и конфликти зад граница – над тронът на крал Фердинант II „виси Демоклиев меч“ и той сключва неофициален договор с папата в който църквата трябва да „насъска“ цялата сила на инквизицията към враговете на короната. Това в учебниците по история е описано, като „Лов на вещици“. За период от няколко години са изгорени, обесени и обезглавени над 10 000 вещици, върколака, магьосници и кой знае още какви магични фигури. Логиката на изгаряне на клада е много интересна; според инквизията, ако въпросния човек не е виновен, Бог ще го спаси и пламъците няма да го наранят…доколкото знам няма изгорен невинен по онова време. По ирония на съдбата голяма част от въпросните вещици и върколаци са били врагове на короната, нейни критици, както и законни и не толкова законни наследници. Легендарната Жана Д’Арк губи живота си на кладата по онова време. Тя е била обвинена във вещерство, но истинското и престъпление е факта, че е искала да види Франция свободна, тя е била прекалено опасен и харизматичен лидер, което я е правило опасна за Англия.
   За тези читатели, които не са запознати с абсурда на Светата Инквизиция искам да дам съвсем реален пример, как човек може да стане нейна жертва. Има много случаи в които мъж се прибира в дома си и вижда съпругата си да чете…тогава не се е гледало с добро око на това, та той отива в местната църква и казва, че дявола е научил жена му да чете и до вечерта, тя е изгорена на клада или обесена. Друг съвсем реален случай е жена, която вижда мъжа си в прегръдките на любовница, тя съобщава, че въпросната е вещица и вече е омагьосала съпруга и – по този начин и двамата отиват на клада. Примери за подобни абсурди е историята за Салемските вещици, но за тях ще разкажа в отделна статия – нека се върнем към нашата история.
   Има още един интересен случай, който е записан и в архивите на съвременния Ватикан въпреки, че не предизвиква толкова шум около себе си. Мястото е малко градче близо до Неапол на име Равелло. Една сутрин нормално изглеждащ човек влиза при местния капитан с молба да бъде екзекутиран. При въпросът защо трябва да се случи това, той обяснил, че има нощи в които се превръща в звяр и изпитва неистово желание да се храни с животинска и човешка плът. Също така дал обяснение, че последната нощ отново се е преобразил и е нападнал диви животни, като описал с точност какви животни е умъртвил и къде могат да намерят труповете им. На въпроса от колкото време се случва това, селянинът отговорил, че от близо година, но заедно с неговата съпруга установили, че ако спят в едно легло от страх да не я нарани, той не се преобразява, но скоро тя е починала и сега никой не е в безопасност. Въпросния човек бил арестуван и отведен в столицата, а в последствие ролята на църквата в местността се е засилила.
   Разказвам тази история, защото има доста случаи в които, образно казано любовта побеждава злото. Както може би сте виждали във филмите, когато знаят, че предстои трансформация върколаците се заключват с окови или се заключват в стабилни стоманени клетки, но има и онзи първи път в който звярът се изправя пред своята любима или някой друг от семейството – според истории свързани с това, върколакът бяга от срещата с обичан човек или трансформацията се прекратява. Такъв сюжет са използвали и в оригиналния филм от 1941 „Човекът Вълк“(The Wolf Man) – там момичето, което е влюбено в звяра, остава с него през нощта и той не успява да се преобрази. Въпреки всичко, по една или друга причина, няма известни случаи в които върколак да напада собственото си семейство, според легендите той винаги излиза за да ловува и се прибира, когато вече е човек.

Как се премахва проклятието на върколака.

   Според окултните закони, проклятието може да премахне този, който го е направил, но поне на мен не са известни легенди или истории в които някой да се е измъкнал от това. Полския автор Анджей Сапковски, който познава европейския митологичен свят и го пресъздава отлично в своите романи за Вещерът, споменава че проклятие на върколак може да се премахне с ритуал. Според балканския фолклор отровната билка „Вълче биле“ известна в България и като „Самакитка“(Aconitum) може да убие върколака и да остави човекът жив. Според легендите вещиците използват Самакитка, кръв и още една билка за да събудят вълка. В действителност билката има силен лечебен ефект, но е много отровна и при грешна дозировка може да доведе до халюцинации, парализа и дори смърт; ако от някъде сте чували за нея или ви е препоръчана, заради нещо, преди употреба се посъветвайте с опитен билкар. Интересен факт е, че според гръцкия фолклор „Вълче биле“ е растение, което поникнало за първи път от слюнката на Цербер, кучето пазач на Хадес.

„Вълча луна (Wolf Moon)“ над Аляска. Изображението е от 25.01.2024г. Снимка: Anne Buckle

   За сега това е всичко по темата приятели. Без значение дали вярвате във върколаци или не, аз се надявам тази статия да е била интересна и полезна за вас, надявам се да сте научили и много нови и интересни факти от нея. Ще се равам да се върнете отново в сайта и ако смятате, че заслужаваме, може да ни подкрепите или да споделите статията с вашите приятели.

До следващата ни среща и не забравяйте…няма как да станете върколак, ако вече сте вампир! 🙂

Препоръчваме да прочетете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *